Is Gestalttherapie iets voor mij?

- Wil je je eigen oplossingen vinden?

- Wil je je intuïtie en creativiteit ontwikkelen?

- Wil je jezelf beter leren kennen?

- Wil je verantwoordelijkheid (leren) nemen voor je eigen leven en voor wat je echt wilt?


Wanneer je op deze vragen “ja “ zegt, lees dan verder.


Individuele Gestalttherapie

De Gestalttherapie is een ervaringsgerichte psychotherapie.

Ervaren is voelen, denken en doen samen. Dit wil zeggen dat je tijdens therapiesessies niet alleen praat over jezelf, je gaat jezelf ervaren. Bijvoorbeeld door het doen van een lichamelijke oefening of het doen van een klein persoonlijk experiment. Zo ga ervaren hoe  je contact aangaat en waar je contact vermijdt. 

De gevoelens die je vermijdt krijgen aandacht. Dat is best moeilijk (anders zou je deze gevoelens niet vermijden). Ik bied je lichaamsgerichte- en beeldende manieren aan om dieper te voelen en je voelbewustzijn te ontwikkelen. 

Wanneer je jou vermijdende gevoelens kunt accepteren en doorleven ontwikkel je en krijg je b.v. meer mogelijkheden.


Verloop van de therapie

Wanneer je overweegt om in therapie te komen, hebben we eerst telefonisch contact waarin je kunt vertellen wat je graag wilt. Ik vertel je wat ik voor je kan betekenen. Dit gesprek is vrijblijvend en kosteloos.


In het eerste therapiesessie dat hierop volgt nemen we de tijd om jouw situatie verder te verhelderen. Je verkent de samenhang van je klachten en ervaart wat jou blokkeert. 

Tijdens volgende sessies concentreer je je op datgene wat je het meest bezighoudt. Dit kan een situatie, gevoel of droom zijn. Ik stimuleer je om je gevoelens te volgen en help je stil te staan bij je moeites. Meestal hebben deze te maken met onverwerkte situaties uit het verleden. Deze situaties doorleven, geeft ruimte en zicht op nieuwe mogelijkheden en ander gedrag.


De therapie is effectief als je de nieuwe inzichten en ervaringen kunt integreren in je leven. Dit evalueren we regelmatig. Als je het gevoel hebt dat je zelfstandig verder kunt, ronden we de begeleiding af met een gesprek.

Hierin staan we stil bij je nieuwe inzichten en nieuwe gedrag en hoe je in ontwikkeling kunt blijven.


Uit onderzoek naar effecten van gestalttherapie, A. Maris en anderen.

"Mensen die in gestalttherapie zijn geweest zeggen dat ze meer draagvlak vinden in zichzelf, ze nemen hun gevoelens en lichaamssignalen serieus en kunnen beter en meer genieten."


Mensen kwamen bij mij in therapie om;

- Zich persoonlijk te ontwikkelen.

- Hun somberte en depressieve gevoelens te onderzoeken.

- Hun onzekere gevoelens te onderzoeken en deze verder te ontwikkelen. 

- Hun stress gevoelens en spanningen te leren verminderen.

- Om hun onprettige gevoelens aandacht te geven.

- Hun angst en paniek onder ogen te komen en een stevige basis te ontwikkelen.

- Hun gewoontes  en verslavingen, waar ze in vastzitten los te weken en hun echte behoeftes bewust te worden.

- dat wat ‘Burn out’ heet, voor hen zelf uit te zoeken.

- de problemen die ze ervaren op hun werk of in hun gezin aandacht te geven en zich er aan te ontwikkelen.

- Traumatische gebeurtenissen aandacht te geven en te  doorleven.


Kosten

Een therapie sessie van een uur kost €85.

Via de Stichting Bevordering Gestalt Art (SBGA.nl) kun je korting krijgen op mijn uurtarief. Deze korting wordt vastgesteld aan de hand van je (gezamenlijk) netto maandinkomen. 


Ervaringen

Sarah, 32 jaar

"In een paar maanden bij Barbara heb ik enorm veel geleerd. Ik luister nu bijvoorbeeld veel beter naar de signalen van mijn lichaam en ben veel meer bezig met wat IK zelf wil en waar IK zin in heb. Ook heb ik mijn zelfvertrouwen langzaam teruggekregen en ga de toekomst in als een sterkere vrouw."


Paul, 45 jaar 

"De beelden die ik tekende kwamen echt uit mezelf… wonderlijk, ik ben er blij mee. Ze verbeelden voor mij hoe ik me voel, waardoor ik woorden kon gaan vinden voor mijn situatie. Ik herken nu wanneer ik in bepaald gedrag blijf steken en hoe ik daar uit kan komen."


Nadia, 38 jaar 

"Ik wil u bedanken voor uw hulp. U heeft in maar 3 afspraken heel veel bij mij losgemaakt. De afgelopen weken heb ik ook stappen kunnen ondernomen, oppas geregeld en besloten om te gaan werken. Volgende week begin ik. Ik verheug me er op! Eerlijk gezegd voel ik soms nog spanning in mijn keel en een lichte hyperventilatie zonder een specifieke reden (echt niet!), ik word er onzeker van. Ik voel dat ik op de goede weg ben, ik wil nog graag een afspraak maken."


Sonja, 26 jaar 

“Ik snapte mezelf niet, m’n gevoelens en mijn gedrag niet; Ik was jarenlang depressief en werd daar voor behandeld. Mijn leven voelde zwaar, regelmatig dacht ik dat ik het niet aan kon. Toen ik Gestalttherapie ben gaan doen moest ik voelen wat situaties met me deden, dat was in het begin niet makkelijk. Door te tekenen en te praten en te ervaren wat ik moeilijk vond merkte ik dat de ballast van vroeger minder werd. Ik kreeg ruimte voor mijn leven nu. Ik ben een opleiding gaan doen en weet veel beter wat ik leuk vind en wat ik niet meer wil."


Jeanneth, 43 jaar

"Ik heb in totaal maar een paar sessies nodig gehad, waarin ik bij de eerste sessie al merkte dat het 'iets deed' met me. Bij mij was het vooral nodig om mijn lichaam weer te voelen en te begrijpen. Ik heb in het begin best moeilijke en ware momenten gekend, waarbij mijn lichaam letterlijk pijn deed en ik nog niet begreep waardoor dit veroorzaakt werd. Barbara heeft mij geleerd naar mijn gevoel toe te gaan en deze gevoelens écht te ervaren, door er bij stil te blijven staan.”

Barbara Pompe-Gelissen

Lichaamsgericht- en beeldend gestalttherapeut

International bodyworker, Gestalt trainer and supervisor


+31 (0)654271060

Kortenhoefsedijk 146

1241LX Kortenhoef


Lid van de European Association of Gestalt Therapists

Klachten- en geschillencommissie SCAG

Stichting Bevordering Gestalt Art